Najbolje društvene igre za RPG entuzijaste EN

Prije nego što odgovorimo na pitanje koji su najbolji board gameovi za ljubitelje RPG žanra, moramo se zapitati šta to čini RPG?


Naši faktori po kojima smo sudili igre su slijedeći:

  • Daje igraču da odabere ulogu ili lika kojeg će koristiti u igri i različit je od ostalih
  • Daje što više prilagodbe i odabira za određenu ulogu ili lika
  • Posjeduje mogućnosti da podrži dobru priču
  • Ima sistem napretek
  • Dobar lore ili svijet je veliki plus

Naravno, u ovu listu nismo uključivali tabletop RPG-ove kao što su Pathfinder 2, Dungeons & Dragons i njima slični. 


Gloomhaven

Nemoguće je pričati o RPG board gameovima bez spominjana Gloomhavena. Od kada je ova igra stupila na scenu, čitav žanr se drastično promijenio.


Najbitniji RPG elementi ove igre su:

  • Širok izbor lika
  • Progresija po levelima
  • Kolaborativna gradnja svijeta
  • Postoji širok i zanimljiv lore iza samog svijeta
  • Duboke mehanike za borbu i velika količina strategija

Na početku svake partije Gloomhaven-a, birate jednu od velikog broja klasa. Nakon preko 70 različitih scenarija unutar jedne kampanje, ti likovi će biti potpuno drugačiji, i veoma su male šanse da će te se pronaći sa identičnim u sljedećim igranjima.


Mogućnost kontrole putanje i specijalnosti lika je jedna od najbitnijih karakteristika ove igre. Gloomhaven radi odličan posao da poveže igrača sa svojim likom, uz to, veoma je balansirana igra između klasa. Sve klase posjeduju jedinstvene sposobnosti bez toga da neka od njih bude znatno iznad ostalih u efektivnosti.


U Gloomhaven-u igrači će istraživati različiti svijet svaki put. Kroz neke legacy-like mehanike, igrači stavljaju naljepnice i lokacije na mapu. Svaki igrač u ovoj igri sa kartama i minijaturama će graditi svoj špil kroz kampanju. Na ovaj način, svaka partija Gloomhavena je znatno drugačija. Sa 90-etak različitih scenarija u standardnom paketu, igrači će naletjeti na oko 70, od kojih im mnogi daju da nekako utječu na svijet oko sebe.


Igra se igra sa minimum jednim, i maksimalno četiri igrača. Jedna partija traje od 1 do 3 sata, sa tim da se od standardne ekspanzije može očekivati do 200 sati zabave prije nego što kampanje postanu repetitivne.


Sa tim u vidu, Gloomhaven jeste relativno velika igra. U koliko imate vremena za nju i uživate u RPG mehanizmima, nesumnjivo će vam se svidjeti. Ako niste voljni ići toliko daleko za jednu igru, možete pogledati neke od "jednostavnijih" igara u ovom članku.

Mice and Mystics

U koliko želite slađu i jeftiniju igru od Gloomhavena, Mice and Mystics je odlična ideja. Osnovna priča igre je da su princ i njegovi pratitelji zaključani u tamnicu nakon što je vještica preuzela tron i pretvorila ih u miševe, koji sad pokušavaju pobjeći kroz kanalizaciju.


RPG elementi:

  • Napredak likova
  • Minimalno levelanje, većina snage likova je u njegovoj opremi
  • Jako tematska igra

Ovo je najbolja igra na listi za uvođenje djece u svijet RPG board gameova. Možete odabrati jednog od prinčevih pratitelja, od kojih svaki ima veoma jedinstven stil igre sa svojim slabostima i snagama.


Najveća prednost ove igre je sama estetika i gameplay koji se veoma intenzivno oslanja na priču. Čitava igra pruža osjećaj bajke i daje igračima da interaktiraju sa mnogobrojnim slatkim elementima iste. Usprkos prividnoj linearnosti, ima pozamašna količina neobaveznih i dodatnih puteva i zadataka. Iako ima manji replayability od Gloomhavena, Mice and Mystics je veoma zabavno iskustvo.



Mage Knight: Ultimate Edition

Ako tražite igru koja vam daje ogromnu slobodu i stavlja naglasak na samoj vještini igrača, Mage Knight: Ultimate Edition je idealna igra za vas. Igra ima deckbuilding mehaniku gdje igrači prave svoje špilove akcija kako napreduju. Uz to, određena polja daju skill karte koje možete ubaciti u špil ili poslati u pool za drugog igrača.



RPG Elementi:

  • Ogromna količina prilagodbe za svakog lika
  • Napredak uzemljen u levelima
  • Pregršt izbora koji čine vašeg lika “dobrim” ili “zlim” slično kao u Fable seriji RPG video igara.
  • Ogromna količina prilagodbe kod same kampanje
  • Pomalo zahtjevna igra sa strane igračeve vještine

Usprkoscijeni, Mage Knight odlično pogađa svoju publiku. Ova strateška igra je klasik od dana kad je izašla. Ako ste ljubitelj RPG igara i preferirate visok nivo vještine i prilagodbe, Mage Knight vrijedi svake kune. 


Mage Knight daje širok izbor opcija u tome šta igrači točno žele postići. Ne morate štititi ljude koje ne želite ili činiti “neophodna zla”. Svaka odluka ovog tipa je praćena u igri sa zanimljivim alignment sistemom.


U samoj igri ima neograničen broj načina za postaviti ploču. Ovo daje veliku količinu replayabilnosti, koja je jako bitna sa ovako skupom igrom. Sa tim na umu, igra ima dosta pravila. U koliko ste netko tko ne želi učiti komplicirana pravila igre, možete preskočiti ovu.


Shadows of Brimstone

Ako ste ikada razmišljali kako bi izgledao board game koji spaja H.P. Lovecraft-ova čudovišta i standardne karakteristike jednog Western filma, Shadows of Brimstone je odgovor. Usprkos tome što se ovi žanrovi naizgled ne preklapaju, ova igra uspijeva da ih delikatno spoji jedan sa drugim.


RPG Elementi:

  • Veoma kompleksna kreacija likova, svako čudovište koje ubijete može promijeniti način na koji igrate lika.
  • Veoma tematična igra
  • Dubok sistem borbe koji daje dosta prostora za strategije
  • Jedinstvena konstrukcija gameplaya koja donekle podsjeća na Darkest Dungeon

Poslije svake misije dolazi Town faza u kojoj možete poboljšati opremu vašeg lika tako što ulažete dijelove čudovišta koja ste porazili. Jedna od boljih stvari kod ove igre je što iako ima kampanju, njeni centralni sistemi se lako mijenjaju da napravite vašu. U našoj ponudi možete naći i Horizon Zero Dawn: The Board Game koji je jako zanimljiv i ima sličan stil.


Star Wars: Imperial Assault

Ako ste fan Star Wars franšize ili jednostavno uživate u dobrim RPG-ovima gdje igrači igraju suprotstavljene strane, ovo je možda igra za vas. Jedna strana igra pobunjenike, dok jedan igrač kontrolira sile Empire-a.


RPG Elementi:

  • Odabir likova i levelanje
  • Lako je ući u setting igre
  • Igra je pogodna za prilično dobre PvP priče

Poslije svake misije i pobunjenici i overlord mogu koristiti novac koji zarade na misiji da povećaju svoju snagu. Katkad i overlord može uzeti heroja, što omogućuje scene kao što je tim rebela protiv nezaboravnog Dartha Vadera.


Zaključak

Postoji ogromna količina board gameova koji bi se mogli svidjeti obožavateljima RPG žanra. Potrudili smo se da u ovom članku pokrijemo različite razine kompleksnosti i dužine kampanja. 

Kao i uvijek, najbitnije je da znate vaše preference i pronađete igru koja im najviše odgovara. Preporučamo vam da pogledate našu board game stranicu kao dobar vodič kroz izbor board gameova.


Za početnike u žanru, preporučili bismo Mice and Mystics, dok će oni najiskusniji potencijalno najviše užitka dobiti iz Mage Knight-a. Fanovi strateških igara kao što su X-Com ili Darkest Dungeon će najviše uživati u Shadows of Brimstone.

Board gamesDruštvene igre

Ostavi komentar